12295469_783693505069529_4221961279242190715_n

Raül López: “El món de les noves tecnologies canvia ràpida i constantment, per això cal que estiguem sempre al dia”.

El Raül López té 33 anys i és de Cambrils, ha estudiat Enginyeria Tècnica Informàtica de Gestió a la Universitat Rovira i Virgili. Actualment, treballa per a DS Consulting impartint classes d’informàtica als Centres Cívics de Reus. En aquestes classes, no només aprenen a fer servir l’ordinador, sinó que també aprenen a dominar les noves tecnologies (mòbils, smartphones, tablets, etc.)

El Raül va començar a interessar-se per la informàtica quan de petit veia com la seva mare feia anar unes màquines molt estrambòtiques, que poc a anaven substituint a les màquines d’escriure a l’oficina on ella treballava. Ens explica que el fascinava com aquelles màquines, els ordinadors, poguessin fer coses de tot tipus; només calia fer anar el programa apropiat i tenir els coneixements necessaris. Per això, ens diu, de més gran aquesta curiositat per saber què s’amagava darrere d’aquells aparells, s’ha convertit en la seva professió, la qual combina amb la docència.

Ens explica que sempre li ha agradat explicar a la gent com funcionen els ordinadors i quines utilitats té. “M’agrada molt veure com els meus alumnes descobreixen no tan sols el potencial d’aquestes màquines, sinó també com s’adonen que les noves tecnologies poden arribar a millorar la qualitat de vida”. A més, afegeix que és molt emocionant quan els seus alumnes reconeixen que les seves classes estant sent de gran utilitat. I, tot i que ha fet classes a adults i joves, ens reconeix que les classes amb adults són molt diferents: aquests sempre demostren un cert temor a que pugui passar res dolent alhora d’interactuar amb l’ordinador.

Pel que fa a les seves classes, actualment està impartint nivells que van des del més bàsic –cursos d’iniciació pensants per a gent  que ha tingut molt poc contacte amb el món de la informàtica, on aprenen a conèixer les parts de l’ordinador, el funcionament del teclat i el ratolí, com crear documents, com imprimir, etc. –  fins a nivells més avançats –cursos on s’aprèn què és el internet i com fer-lo servir, com cercar informació i navegar, com  comprar per internet, escoltar música, etc. – Això, és molt semblant al què passa amb els smartphones: al nivell bàsic aprenen a configurar el mòbil per ajustar-lo a les necessitats de cadascú –connectar el wifi, fer funcionar la càmera, crear contactes, crear esdeveniments al calendari,  utilitzar el GPS, programar alarmes, etc. –; mentre que al segon nivell aprenen a descarregar aplicacions amb noves funcionalitats (Whatsapp, Twitter, Snapseed…), sincronitzar arxius al núvol per fer còpies de seguretat, etc. Aquestes classes faciliten la immersió tecnològica a aquelles persones que vulguin endinsar-se en el món de la informàtica.

El Raül ens explica que a les classes sempre s’interessa  per a assolir les expectatives dels alumnes, així com de les seves necessitats i dificultats individuals. “Mantinc una actitud positiva i energètica per tal d’aconseguir un ambient de confiança, estimulant sempre als alumnes per tal que estiguin còmodes i no dubtin en preguntar allò que no entenen”. A més, intenta sempre explicar els conceptes de maneres diferents i posant en pràctica els conceptes teòrics a través de situacions reals dels propis alumnes.

El Raül assegura que vivim en una societat cada cop més dependent de la informàtica, i que aquesta juga un paper fonamental, ja que té una gran aplicació i influencia en sectors econòmics, professionals, educatius i personals. Ens diu que creu “que la idea principal d’aquestes classes és capacitar a les persones per tal que puguin aprofitar la tecnologia i treure’n algun benefici pràctic per al seu entorn”. Finalment, remarca la importància d’estar al dia en aquest món de les tecnologies, ja que aquest creix d’una manera molt ràpida i constant.